Brandskydd & förvaring i trapphus

Trapphuset är en livsviktig utrymningsväg. En brand där kan bli förödande. Därför ska trapphuset hållas fritt från brännbart material. Det ska också hållas fritt från sådant som kan vara i vägen vid en utrymning. Bor man i en liten lägenhet kan detta innebära problem med förvaring av exempelvis barnvagnar. Här ger Räddningsverket sin syn på saken.

 

Ställ inget brännbart i trapphuset!

En brand som fått fäste kan utvecklas mycket snabbt och med stor värme- och rökutveckling som följd. Även vid en mindre brand kan ett trapphus vara fyllt med tjock, giftig rök redan efter några minuter. Skulle utrymning av huset behöva ske, blir de boende då hänvisade till fönster och balkonger. Brännbart material typ barnvagnar, tidningsbuntar och byggmaterial får därför inte förvaras i trapphus, oavsett hur det placeras.

 

Rullatorn kan få stå där

Det bästa är om trapphuset kan hållas fritt från all förvaring. Om praktiska förvaringsalternativ inte kan uppbringas, kan sådant som innehåller väldigt lite brännbart material få finnas i trapphuset, under förutsättning att det inte hindrar eller försvårar en utrymning. Exempel på sådant är rullatorer, barnvagnschassier och postboxar. Vid tveksamma fall är det räddningstjänsten som bedömer vad som är acceptabelt. Det viktiga är att vägen ut inte hindras. Trapphuset är ju också räddnings- tjänstens väg in vid brand och även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram snabbt. Observera att fastighetsägare ibland har egna regler kring förvaringen, exempelvis för att underlätta städning.

 

Höga krav på utformning av dagens trapphus

Eftersom trapphuset utgör en utrymningsväg ställs det mycket höga krav på vilka material som får användas när det byggs. För att skydda trapphuset från brand, exempelvis vid en brand i en lägenhet, ska det utformas som en egen brandcell. Det ska finnas branddörrar mot källare och vindar, där det ju kan förvaras mycket som är brännbart. Detta säkerhetstänkande vid byggnationen tappar sitt värde om trapphuset börjar användas som förvaringsplats.

SRV-31.6 RÄDDNINGSVERKET PM 2 (2) Datum Dossié / Diariernr.

 

Vad säger lagen?

Enligt Lagen om skydd mot olyckor är det ägaren till en byggnad och den som nyttjar den, det vill säga exempelvis de boende, som ansvarar för brandskyddet i byggnaden. Man är bland annat skyldig att, i skälig omfattning, vidta åtgärder för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Detta innebär till exempel att upprätthålla fungerande utrymningsvägar. Ägaren ska se till att byggnaden som helhet har ett bra brandskydd och bör också förse alla lägenheter med brandvarnare. De boende ansvarar för brandskyddet i de egna lägenheterna, till exempel att byta batteri i sina brandvarnare, samt för sin beskärda del av de gemensamma utrymmena, exempelvis genom att inte förvara brännbart material i trapphusen.

Copyright © AB Sofielunds fastigheter 2025 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB